Les plaques solars: una inversió intel·ligent o arriscada?




En un món cada vegada més preocupat pel canvi climàtic i el benestar del planeta en el què vivim, la cerca d'una energia sostenible ha augmentat notablement, i sembla que les plaques solars estan sent la principal solució a això per a molts de nosaltres. L'energia solar fotovoltaica, amb un increment de 191.000.000 kw, va representar gairebé la totalitat de l'increment de l'electricitat solar l’any 2022. La potència instal·lada a tot el món en equips i centrals d'energia solar va créixer un 22% aquest mateix any respecte a l'anterior, superant l'augment interanual aconseguit en instal·lacions d'energia eòlica, que va ser del 9%. Aquestes instal·lacions prometen estalvi i una alternativa sostenible als mètodes tradicionals de generació energètica, encara que, com qualsevol tecnologia, les plaques solars no estan exemptes d’obstacles.

 

Les plaques solars ofereixen una sèrie d'avantatges significatius que van més enllà de simplement generar electricitat.

- Reducció de costos a mig / llarg termini.

- Estalvis significatius en les factures d'electricitat.

- Poc manteniment; n'hi ha prou amb dues o tres neteges i revisions anuals, la qual cosa contrasta amb la necessitat de manteniment continu d'altres formes de generació d'energia. 

 

Segons dades de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), un habitatge estàndard a Espanya que instal·la un sistema solar fotovoltaic podria estalviar entre el 40% i el 60% de la seva factura elèctrica. Això es tradueix en una reducció anual d'entre 300 i 600 euros en la seva factura. 

 

A nivell fiscal, les plaques solars ofereixen incentius significatius com la deducció del 20% en l'IRPF per a obres realitzades abans del 31 de desembre de 2024, juntament amb els beneficis en l'Impost de Béns immobles (IBI), que permet una deducció del 50% entre 3 i 5 anys, i la possibilitat de deduir fins al 5% del cost de la instal·lació en l'Impost de Societats, són un important impuls addicional per a l'adopció d'aquesta tecnologia.

 

 

No obstant això, malgrat els seus nombrosos avantatges, les plaques solars també presenten alguns inconvenients:

- El gran impacte ambiental que pot tenir el seu procés de fabricació a causa de l'extracció de materials com el silici, i l'ús de productes químics durant la producció; una pràctica bastant contaminant que esgota fàcilment molts recursos naturals, contrarestant part del seu benefici ambiental durant el seu cicle de vida complet. 

- La intermitència i variabilitat de la llum solar són entrebancs en termes d'estabilitat del subministrament elèctric. 

- La potència de les plaques solars no és il·limitada i en comparació amb altres fonts d'energia, la seva potència és relativament baixa (la potència mitjana entre els panells solars per hora oscil·la entre 0,25 kw i 0,3 kw d'energia) i la seva eficiència depèn de molts factors, com la inclinació del sostre, l'orientació, l'ombra, la neteja…

 

I aquí no s'acaben els inconvenients, sinó que fiscalment també és important destacar els més importants, com l'augment dels impostos a la propietat, ja que la instal·lació de panells solars és considerada una millora que augmenta el valor de la propietat. A més, la inversió inicial requerida per a la instal·lació de plaques solars pot ser prohibitivament alta per a molts consumidors, amb costos que oscil·len entre els 3.000 i els 12.000 euros. 

 

Per a entendre millor la viabilitat i les implicacions d'instal·lar plaques solars, hem dut a terme una anàlisi que inclou opinions de set usuaris de l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) per a així poder avaluar millor si la instal·lació de plaques solars és una opció recomanable o no. D'aquests usuaris, quatre d'ells no recomanen els panells solars ja que les seves promeses econòmiques no s'han fet realitat. Ens han fet saber que les empreses van “canviant les regles del seu joc”, que les hores solars estan molt mal pagades, que els excedents mai els han estat pagats i encara que tot això ho reclamin, les empreses culpen a les distribuïdores o bé no els diuen res sobre aquest tema. En canvi, els tres usuaris restants, valoren favorablement la seva experiència amb les plaques solars, explicant-nos que des de la seva instal·lació, que va ser molt ràpida, el seu consum ha baixat de 0,015 kw a 0,005 kw i les seves factures són aproximadament un 60% més baixes que anteriorment. 

 

D'altra banda, si la instal·lació de panells solars sembla una bona opció, és crucial examinar de prop les promeses de les empreses instal·ladores, ja que moltes d'elles, encara que semblin temptadores, poden resultar ser exagerades. Se solen oferir terminis de recuperació curts (de 4 a 7 anys) per a amortitzar la inversió inicial en plaques solars, i no obstant això, aquests normalment són poc realistes, ja que no tenen en compte tots els costos involucrats. També és comú que algunes empreses ometin o rebaixin els costos associats amb la instal·lació i el manteniment, els costos de garantia, les assegurances, els permisos, les reparacions, etc. Seguidament, cal saber que un pressupost molt baix (entre 3.000 i 4.000 euros) és sinònim de l'ús de materials de poca qualitat o una instal·lació deficient i que la idea que com més plaques, majors beneficis, és totalment falsa, ja que això depèn de la ubicació, l'eficiència i el consum d'energia, però no del nombre de panells solars instal·lats.

 

Finalment, és recomanable tenir en compte la instal·lació de bateries virtuals (aproximadament 1,8 €/mes sense impostos, o 2,178 €/mes amb impostos del 21% d'IVA), ja que s'han convertit en un gran potenciador de l'estalvi energètic que generen les plaques solars. Per a entendre millor la seva funció, podem referir-nos a elles com a “moneders virtuals”, perquè emmagatzemen l'excedent energètic en euros i no en kWh per a així poder descomptar-ho de la teva factura en els mesos que això sigui necessari. 

 

Al considerar la instal·lació de plaques solars, és crucial tenir una perspectiva crítica i equilibrada. És totalment cert que comporten molts beneficis, però és fonamental no deixar-se portar per promeses exagerades i estar ben informat abans de dur a terme la instal·lació per a així garantir el compliment dels objectius d’aquesta. A més, és de gran importància tenir en compte l'impacte ambiental total de la tecnologia solar, des de la seva fabricació fins al seu cicle de vida complet, per a tenir una idea clara de la seva sostenibilitat a llarg termini.

 

Preguntes freqüents




Introduint el CUPS o les dades de consum del client a la nostra calculadora, disposem del consum i demanda de potència reals. Amb ells, comparem els preus de les millors companyies energètiques del mercat i podem oferir-te el màxim estalvi possible.
Per poder beneficiar-te de l'estalvi calculat és necessari ser client MIAF: només així podem oferir-te la contractació i gestió dels subministraments amb les comercialitzadores escollides, a més de la resta dels nostres serveis d'assessoria energètica, com la revisió i validació de factures, gestió d'incidències o optimització de potències, entre d'altres.
Lamentablement no. El nostre servei d'assessorament energètic està especialitzat i va dirigit a empreses.
No és necessari. Nosaltres ens ocupem de realitzar tots els tràmits amb les companyies energètiques i a MIAF podem gestionar en nom teu qualsevol incidència que es produeixi.
Veure més preguntes freqüents

Subscriu-te a la nostra Newsletter









Travessera de Gràcia Nº71 4º 2ª
08006 Barcelona

atencion.cliente@miaf.es
+34 931 190 791


MIAF

MIAF © 2022