top of page

Topall en els preus del gas fins al 31 de maig de 2023

Ahir, 14 de juny, es va començar a aplicar el mecanisme conegut com l'excepció ibèrica. Després d'un mes exacte que l'Executiu espanyol fes públiques les mesures que constituiran aquesta iniciativa per a posar un topall als preus del gas, només faltava l'aprovació de la Comissió Europea. Aquesta aprovació va arribar el passat 08 de maig, amb data per a començar a aplicar les mesures ahir, dia 14 de maig.


 Per què aquesta ‘excepció ibèrica’?


Encara que tant Portugal com Espanya són països membres de la Unió Europea, la seva situació geogràfica els empeny cap a proveïdors energètics diferents dels habituals per a altres Estats situats més nord-est. Per això, aquesta alteració en els preus -fruit del conflicte entre Rússia i Ucraïna- no hauria de tenir la mateixa afectació per als països de la península. I això no ha estat així.

Per exemple, mentre que Alemanya va importar un 55% de gas rus del total que va consumir en 2020, per a Espanya va representar només un 10,5%, ja que la major part del gas que importa el país prové d'Algèria, una potència exportadora molt més pròxima que Rússia.


És per la connexió entre els mercats dins de la Unió que els preus de l'energia tant de Portugal com d'Espanya han sofert un increment que podríem qualificar d'artificial, ja que aquestes alteracions provenen majorment del conflicte rus-ucraïnès, amb els consegüents talls de subministrament per part de Rússia a molts dels països europeus. La solució prevista no és una altra que aquesta excepció ibèrica.


Cal recordar que el preu de la llum i el del gas estan estretament relacionats entre si, com comptem en aquest article sobre el sistema marginalista, per la qual cosa, en reduir el preu del gas, el de la llum li seguirà.


Quines mesures s'adoptaran?


Aquesta excepció ibèrica durarà fins al 31 de maig de 2023. Com ha indicat la Comissió Europea, és una mesura de caràcter transitori, i pretén empènyer al mercat de l'energia espanyol cap a les energies renovables, ja que, de no fer-ho, l'efecte reboti una vegada venci el termini pot ser notable, depenent de l'estabilitat que presenti el mercat energètic a data del 31 de maig de 2023.


Per això, el topall en el preu del gas estarà escalonat. Durant els primers 6 mesos, el preu de referència quedarà establert en 40€/*MWh. A partir del setè, pujarà 5€ cada mes fins a l'últim, en què aquest preu de referència quedarà en 70€/*MWh.


No obstant això, aquest preu de referència no serà el preu final del *MWh. Servirà per a realitzar el següent còmput, de vital importància per a totes les instal·lacions de generació d'energia elèctrica, a través del qual s'establirà el topall en el preu del gas per a cada mes.


El preu de referència del qual parlàvem serà *Prgn, mentre que *Pgn serà el preu del gas natural (calculat en funció dels preus de cassació del Mercat Ibèric del Gas). *Yi serà, per tant, la quantia unitària diària de l'ajust.


Unes expectatives cada vegada més pobres


Encara que aquest topall en els preus del gas era prometedor i el Govern espanyol l'ha celebrat com si d'una gran fita es tractés, la veritat és que ni tan sols les prediccions oficials són massa falagueres. Clar, aquest topall es traduirà en una rebaixa per a la consumidora mitjana. Però, de quines quantitats estem parlant?

Fa un mes Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, va afirmar que un usuari mitjà podria arribar a estalviar fins a un 30%-40% en la seva factura de la llum anual, la qual cosa podria arribar a suposar fins a uns 400 euros anuals. Avui, aquesta estimació no passa del 15%, que representaria uns 80-100 euros a l'any.


Això es deu a les constants pujades de preus en el gas a mesura que les relacions comercials entre Rússia i les potències europees es veuen compromeses, així com per factors climàtics com la recent onada de calor que hem viscut en la península, que ha disparat l'ús dels aires condicionats. A més, cal dir que les prediccions del Govern eren, com a poc, optimistes.


És per aquest motiu que, encara que sí que podem esperar una rebaixa en la nostra factura de la llum en els pròxims mesos, és difícil que aquesta arribi a ser determinant.

コメント


bottom of page