top of page

El preu de l'electricitat podria augmentar més del doble actual cap als mesos freds d'aquest any 2024

Semblava haver arribat la calma després d'uns mesos d'alta tensió en els preus de l'electricitat i del gas degut a la guerra a Ucraïna, però hi ha indicis d'un pròxim repunt en els preus de l'electricitat. Aquesta podria duplicar el seu preu actual per als mesos d'octubre, novembre i desembre d'aquest mateix any.


Els futurs que es negocien en els mercats financers estan experimentant un notable augment. Aquest increment es veu reflectit especialment en el preu de l'electricitat, que ha passat d'una relativa estabilitat a aconseguir nivells realment alts. Des que va finalitzar la crisi energètica a causa de la Guerra d'Ucraïna fins ara, el preu es mantenia entre els 30 i 40 € per megavat hora (mWh), però la tendència suggereix que a la fi d'any podríem estar pagant entorn dels 90 € mWh.


Les pujades en els preus no seran sobtades, sinó que s'anirien incrementant gradualment al llarg de l'any. Per exemple, al juny es preveuen preus al voltant dels 55 € mWh, que al juliol pujarien prop dels 74 €, a l'octubre als 88 € i al novembre se situaria ja en els 89 € *mWh.


D'altra banda, el cost mitjà de l'electricitat ha experimentat un augment sobtat del 18,56% respecte al preu de la llum registrat dijous passat, situant-se en 60,45 € mWh. Aquest increment suposa una càrrega addicional per a les llars i les empreses, que es veuen obligats a ajustar els seus pressupostos per a fer front a aquests nous costos.


A què es deu aquesta pujada? 


Per entendre la situació cal analitzar el context internacional, especialment a Noruega, on es troba un dels principals factors que estan influint en l'augment dels preus de l'electricitat. En aquest país, un important gasoducte anomenat Nord Stream està en manteniment, la qual cosa ha provocat un bloqueig en el subministrament cap a la resta d'Europa. Atès que aproximadament el 25% de l'electricitat produïda a Espanya depèn del gas, aquesta situació està tenint un impacte significatiu en els preus.

El gasoducto Nord Stream esta en mantenimiento

D'altra banda, els inversors i agents del sector elèctric juguen un paper important en l'especulació amb els preus. Quan perceben que aquests estan baixos, aprofiten qualsevol oportunitat per a impulsar el seu augment, generant així un cicle que contribueix a la volatilitat del mercat.


A l'octubre de 2023, el preu de l'electricitat estava en 90€ mWh, però la guerra a Ucraïna va provocar una caiguda del 46,4%. No obstant això, ara està un 88% més alt que en 2019 i un 164% més que en 2020. La incertesa geopolítica amb Rússia va elevar el preu del gas, afectant el cost de l'electricitat. A més, el Banc d'Espanya projecta un augment del 20% en 2024 a causa de pujades internacionals en els preus del petroli i el gas, mentre que la finalització de les rebaixes d'IVA en 2023 i l'increment del cost de les emissions de CO2 també han contribuït a l'alça dels preus.




Komentar


bottom of page